İncelemelere başlamadan önce zannımca okunması gereken kitapları listeledim. Bu şekilde hem inceleme sırasından hemde kitaplar hakkında kısa bilgiler verebileceğimi düşünüyorum

        Lev N. Tolstoy- Anna Karenina

    Anna Karenina, toplumsal gerçekliği en iyi yansıtan, zamanın en büyük romancılarından biri olan Tolstoy'un elinden çıkmış bir kitap. Şüphesiz Tolstoy'un bu kitabı yazarken epeyce zorlandığını ve kendini olay akışına muazzam şekilde kaptırdığı yönünde rivayetler de var. Anna Karanina, evli bir kadının ( Anna Karenina ), genç bir erkekle ( Vronsky) yaşadığı tutkulu aşkı anlatıyor. Kitabı içerisinde, dramdan tutun sevince, trajediye dair birçok kısım bulunuyor. Bugüne kadar okuduğum en iyi kitaptır. Bir başpyapıttır.
        


        Lev N. Tolstoy - Savaş Ve Barış

                                       
           Yine Tolstoy'dan bir eser.
           Tolstoy bu kitabında, daha doğrusu kitaplarında 
          1.Cilt : Napolyon'un Rusya'ya işgalini ve aristokratların (üstsınıf), köylülerin yaşadığı ruh hallerini anlatıyor. Bana göre kitaptaki en iyi yer, soylu sınıfının ruh hallerinin yansıtılışıydı. Okunması gereken bir kitaptan öte, başucu olması gereken kitaplardandır.

          2.Cilt: Savaş sonrasındaki toplumsal kargaşayı ve savaştan sonra insanların yaşadıklarını anlatıyor Tolstoy. 
         Edebiyatta savaş sahneleriyle yer edinmiş, roman tarihinin en önemli eserilerinden biri olarak görülüyor ki kesinlikle öyle olduğu kanaatindeyim.

    Shakespeare - Kral Lear


           Liste de Shakespeare olmasaydı, garip olabilirdi.
         
          Şüphesiz Shakespeare, insan doğasını çözümleyen en büyük yazarlardan bir tanesi. 
      Yazdığı tiyatro eserlerinde de bunu görmemek mümkün değil.
        
         Kral Lear, Hamlet ya da Romeo Ve Juliet'in ardında kalmış olsada en mükemmel trajedilerden bir tanesidir. 
          
        Krallığını üç kızı arasında paylaşmak isteyen kralın, karar verme  aşamasında yaptığı yanlışla birlikte olayların gelişimini anlatıyor. Saf sevgi ve ölümle sık sık karşılaşacağınız bir kitap. 
        


         
        Shakespeare - Romeu Ve Juliet

             Rome ve Juliet'i okumamış olanlarımız olsa da elbette adını  duymuşuzdur.  

            Rome Ve juliet iki düşman ailenin çocuklarının birbirlerine duyduğu aşkı konu ediniyor. Shakespeare'in dehası, bu aşkın trajedisini anlatırken toplumsal gerçekleri ve nasıl 'toplumsal tabu'ları yıktığını gösteriyor sevginin.
          

                                                 

           Henry David Thoreau- Doğal Yaşam ve Başkaldırı / Sivil İtaatsizlik Makalesi ve Walden Gölü

           
           Thoreau, kitabını Walden Gölü'nün yanında kendi inşa ettiği bir evde dış dünyayla bağlantısını tamamen koparmadan yazıyor. Kitapta çiftçilikten, yalnızlığa, doğa gözlemlerine kadar birçok konuya yer verdiğini söyleyebiliriz.Düşünce dünyasını etkileyen bir eser olmayı başarmıştır.

             

                                                                   
        Jack London- Beyaz Diş 
            
            Jack London, doğanın vahşiliğini çekici hale getiren, en iyi yazarlardan biri. Vahşetin Çağrısı adlı kitabı da okunması gereken kitaplar arasında yerini alıyor.
        Beyaz Diş, ilkel bir dünyaya kavuşmak için uygarlıktan kaçacağı yerde, insanların arasına katılmak için ormanı terk eden vahşi bir köpeğin aci hikayesini konu ediniyor.
           
          


        Babalar ve Oğullar- İvan Turgunyev

           Bazarov, Turgunyev'in başyapıtının anakahramanıdır. Bozarov'un nihilist anlayışı, çevresindekilerini kızdıracak tıpkı romanın yayımlanmasından sonra yoğun saldırıya          uğrayan Turgenyev'i andıracaktır. İvan Turgenyev, Babalar ve Oğullar'ın yayımlanmasından 
        sonra ülkesini terk etmek zorunda kalmış, yaşamını Avrupa'da sürdürmüştü. 
         

                                                                     

          
        John Steinbeck- Fareler Ve İnsanlar
                  Fareler ve İnsanlar, dönemin insani değerlerini, iki mevsimlik işçinin hikayesiyle birleştiren bir başyapıt. John Steinbeck, bu kitabıyla Nobel Edebiyat Ödülünü. Kazanmıştır.  Kitap akıllı bir adamla, güçlü fakat zihinsel sağlığıyerinde olmayan iki işçinin birlikte işten işekoşuşturmaları üzerine kurgulu. Okunması gereken en önemli kitaplardandır.




        Gogol- Ölü Canlar

            Ölü Canlar kitabı, yine bir rus klasiği. Gogol'un en başarılı kitaplarından. Kitabın kahramanı Çiçikov ise 'zengin ve itibarlı' bir olarak görünmek için enteresan bir yol bulmuş. Bu yol o kadar farklı ki, kitabı okurken neler olacak diye bırakamayacağınızı tahmin ediyorum.Ve Gogol bu kitabında o kadar derineleştiriler yapmış ki, rus toplumuna en iyi eleştirel bakış açısını yakalayan kitaplardan    birinin 




        Sürekli olarak güncellenmektedir.