Kalp, damar, akciğer gibi ülkemizde sık görülen hastalıklarının başlıca sebebini uygulamadığımız temel sağlık bilgisi oluşturmaktadır. Bu yazımda, hayatımız için kritik olan tavsiyeler verdim.  

Yaşam alanlarımızın giderek küçülmesi, organik gıda stoklarının yerini GDO'lu gıdaların alması, fastfood yiyeceklerinin zincirlerini epeyce sağlam koruması gibi faktörler hayatımızı doğrudan doğruya tehdit etmektedir. Peki ne yapmalıyız, riski en aza indirmek için nasıl beslenmeli ve hayatımızda neyi değiştirmeliyiz?



  • ŞEKERDEN UZAK DURUN! 
Günlük hayatımızda, oldukça fazla yer edinen şeker aslında sadece 50 gram alındığında vucudumuz için yeterli bir besin haline geliyor. Ve unutulmamalı ki, kilo yapan yegane besin şekerdir. Şeker, vucutta yağa dönüşür, yağ hücrelerini arttırır.

  • YAĞLI YİYECEKLERİ AZALTIN!
Yağlı yiyeceklerinin tüketilmesi halinde, vucudumuz bunu depolar ve enerji olarak kullanır. Fakat yağ en son kullanılan besin olduğu için vucutta fazlaca birikir ve bu da obezite için büyük bir risk faktörü taşımaktadır. Aynı zamanda kalp, damar yollarını da tıkar ve kalp krizi oranını arttırır.
  • HAREKETLİ BİR YAŞAMINIZ OLSUN!
Hareketsiz bir yaşam, kemiklerin kullanılmaması, vucuttaki besinlerin vucudun tüketememesine sebep olabilir. Egzersiz yaptığınız takdirde, kalp, damar yollarınız açılır. Vucudunuz direnç kazanır.

  • UYKU DÜZENİNİZ OLSUN!
Uyku herkes için önemlidir, iyi alınamamış uyku verimsiz bir gün geçirmenize sebep olabilir. Ve yorgun, bitkin hissetmenize sebep olabilir.

  • TEMİZLİĞE DİKKAT EDİN!
Su götürmez bir gerçek, hayatımızın her yerinde bakterilerin olduğudur. O yüzden hijyen delisi olun demiyorum fakat kamuya açık bir şeye dokunduğunuzda mutlaka ellerini yıkayın.

  • SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURUN!
Sigara yaşamımızın başlıca tehlike kaynağıdır. Kalp, damar yollarını tıkar. Akciğerin kullanılmaz hale gelmesine ve kansere yol açabilir. Aziz Sancar'ın sigaranın kanser üzerindeki oranını araştıran bir makalesi vardı okumanızı öneriyorum.

  • GERGİN OLMAYI BIRAKIN, STRESSİZ YAŞAYIN!
Evet doğrusu, stressiz bir yaşam zor. Günlük yaşantımız da kendimizce kötü şeylerle karşılaşıyoruz fakat iyi olan şeye odaklanmalı ve stressiz yaşamaya dikkat etmeliyiz.

  • SABAH KAHVALTISINI MUTLAKA YAPIN
Sabah kahvaltısı güne başlamak için önemli bir öğündür. Bunu kaçırmayın, alışkanlık haline çevirin.



İbn-i Sina'nın dediği üzere, yalnızca 2 öğün insan yaşamı için yeterlidir. En zararlı beslenme çeşidi yemek üstüne yemektir. Yemek yeme aralığı en az 4 saat olmalıdır. Ve gece yemek yenilmemelidir. 
Mideye gereğinden fazla besin alınmamalı yani tıka basa doldurulmamalıdır.Tokluk hissine yakın yemekten kalkınmalıdır.
İbn'i Sina, modern tıppın gelişiminde en çok katkı sağlayan bilim insanlarından biridir. İbn-i Sina avrupada Avicenna diye bilinmektedir.